PRAXIS mõtleb ja kirjutab

Teksti kasutamisel palume viidata sissekande autorile nimeliselt.

08 veebruar, 2009

Haiguspäevade muutus - pangem instrumendid valmis

Haiguspäevade tasustamise kord on muutumas oluliselt. Kasvab nii töötajate kui tööandjate kohustus, mis teeb neil mõlemal meele kurvaks. Kuid on üks seltskond inimesi, kes sellest korra järsust muutusest oma moodi rõõmu tunnevad. Need on mõjude hindamisega tegelevad ökonomeetrikud, sh mina. Meil on tekkimas loomulik eksperiment (ehk ökonomeetria keeles "instrument"), mis võimaldab hinnata kuivõrd raha mängib rolli haiguslehtede väljavõtmisel.

Toimub küllalt järsk muutus töötaja jaoks, kaotatakse kahe päeva töötasu. Kui enamus haiguslehti on 4-5 päeva, siis keskmiselt kaotab inimene nüüd ca poole oma haigusrahast, seega võiks arvata, et toimub oluline vähenemine haiguspäevade väljavõtmises. Kasutades kas Haigekassa andmeid või ka ka ETU andmeid, peaks õnnestuma seda mõne aja pärast hinnata.

Täiendavalt on huvitav küsimus see, kas nüüd kui tööandja jaoks on töötaja muutunud kallimaks, lükatakse osa sellest koormast tööandja kaela, vähendades töötaja palka. Seega peaks nägema korrelatsiooni töötajate eelneva haigestumise ja tema palgakasvu vahel. Kui saaks Haigekassa haigestumise andmeid siduda maksuameti palgaandmetega peaks olema seda võimalik tulevikus hinnata. Nii et see inimesi õnnetuks tegev reform annab kohe mitu põnevat teadusartikli ideed.

3 kommentaari:

  1. Natuke problemaatiline on siiski see, et Eestis on parasjagu ka teisi muutusi, nagu näiteks suur majanduslangus, mille tõttu inimesed (töökoha kaotuse kartuses) võivad samuti muuta oma haiguskäitumist. Ökonomeetrikuna oleks tahtnud, et uus kord haiguspäevade osad hakkab kehtima ainult mingile juhuslikult valitud grupile.

    VastaKustuta
  2. Täiesti õige märkus.
    Siiski tahaks loota, et kuna seaduse muudatus on piisavalt järsk. Nt 1.aprillist 2009, siis võrreldes märtsi ja aprillikuud saame üht-teist öelda.
    Lisaks võib ka võrrelda, kas muutub laste eest võetavad hooldushüvitised, kus kord ei muuutu. Seega on lootus mingit dif-dif analüüsi teha, ehkki võrdlusgrupp ei ole kõige parem.

    VastaKustuta
  3. Jah, meil tekkis täpselt sama mõte, et kasutada asjaolu et lapsevanematel jäi laste haiguspäevade osas süsteem samasuguseks nagu ta oli varem.

    VastaKustuta