PRAXIS mõtleb ja kirjutab

Teksti kasutamisel palume viidata sissekande autorile nimeliselt.

22 september, 2006

Ettevaatust uurijad - politsei jälgib teid!

Kui kellelgi tuleb 2006.a Eesti Vabariigis pähe panna telesaate telefonihääletust uurima kriminaalpolitsei, kuna tulemus ei pruugi peegelda objektiivset reaalsust ja võib seetõttu eksitada avalikkust (vt tänane Postimees), siis ei taha mitte mõeldagi meiesuguste kurvast saatusest sellise mõtteviisi laiema leviku korral ...

2 kommentaari:

  1. Ka mulle tundub see avaldus ülereageerimisena, kuid samas on see pigem tunnustus ‘meiesuguste’ tööle kui meie kurb saatus. See intsident meenutab, et uuringutel ja analüüsidel on reaalne avalikku arvamust kujundav kaal ning meil analüütikutena on otsene ühiskondlik roll. Igasuguse ühiskondliku rolliga käib kaasas ka vastutus ja analüütikutena peame me olema valmis vastutama oma sõnade eest. Meid ei saa kritiseerida uuringu tulemuste eest, küll aga on andmete fabritseerimine ning metodoloogia ähmastamine soovitud tulemuste saavutamiseks ränk eetikanormi rikkumine.

    Kui Savisaare süüdistused osutuvad tõeks, siis minu arvates on see skandaal igati õigustatud. Kui me aktsepteerime normi, et teaduse või isegi rahvaküsitluse pähe esitatakse mingit totaalset manipulatsiooni, siis sellest vaikimine kahjustab oluliselt enam PRAXISe tööd ja tõsiseltvõetavust pikemas perspektiivis. Eetika ja usaldusväärsus on meie –analüütikute – töös ääretult oluline ning jäme eetika rikkumine peabki tekitama skandaali!

    Olgu lisatud, et ma pigem kaldun arvama, et ETV ei moonutanud tahtlikult tulemusi. Aga kui kellelgi on piisavalt põhjust seda kahtlustada menetluse alustamiseks, siis minu arvates on see igati tervitatav. Kas politsei on kõige sobivam organ selleks uurimiseks, on iseette teema, aga kui etemat instantsi meie noores kodanikuühiskonnas ei eksisteeri, mis siis ikka.
    Maarja

    VastaKustuta
  2. Ma siiski päriselt sellega nõus ei ole. Eetikat ei ole võimalik mõõta ega kehtestada õigusemõistmiseks mõeldud vahenditega. Kriminaalkuritegu on väga ränk süüdistus, mistõttu sedasorti kriminaaluurimisega ähvardamine ongi tobe ... ja jube. Lihtsalt "skandaali tekitamiseks" ma seda heaks ei kiidaks. Tahaks igatahes uskuda, et me 15 aastat tagasi saime lahti ideoloogiast, kus eesmärk pühendas igasuguseid abinõusid.

    VastaKustuta