PRAXIS mõtleb ja kirjutab

Teksti kasutamisel palume viidata sissekande autorile nimeliselt.

11 november, 2006

Alkohol ja valimised

Kui eelmises postis kirjeldatud valimisvõitluse avalöök võttis suuna rikkuse suurendamisele, siis Keskerakond tundub vähemalt osaliselt võtvat veidi teise suuna nagu näha Delfis avaldatud uudisest .

Viimase paari aasta alkoholiga seotud meediakajastuse analüüsist selguvat (ise pole kahjuks veel näinud), et 99% sellest on suunatud alkoholi tarvitamise vastu ja otse loomulik on, et mingil hetkel jõuab alkoholitemaatika ka valimisvõitluse teemade sekka nagu praegu juhtunud on.

Ülalpool mainitud uudis viitab Eestis läbi viidud haiguskoormuse uuringule, mille andmetel kogu rahvastikul jäi 2002 aastal elamata ~400 000 eluaastat ja sellest laias laastus 10% on otseselt seostatav alkoholi tarvitamisega. Sama uuringu andmetel on kõige kulu-efektiivsemad sekkumised alkoholikahjude vähendamiseks alkoholi maksustamise tõus, reklaami täielik keelustamine ja kättesaadavuse piiramine.



Rahvastiku tervise seisukohalt tuleb loota, et alkoholi teemat puudutavad poliitikute sõnavõtud ja diskussioonid on sisulised ja neile järgnevad ka muudatused Eesti praeguses alkoholipoliitikas.

2 kommentaari:

  1. Hmm, ma ei saanud jooniselt hästi aru, kas osade interventsioonidega on kaotatud eluaastate mõttes võimalik praegusest olukorrast ka viletsamasse seisus jõuda.

    VastaKustuta
  2. Sinisega on iga sekkumine üksikult võetuna, seega kui mingis vallas piiranguid lõdvendatakse, siis olukorra halvanenemine on kindlustatud. Kollakates toonides on erinevad kombinatsioonid.
    Praegu on diskussioon suuresti koondunud üksnes reklaami piirangutele, aga süsteemne lähenemine on mõttekam kuna antud vallas ei ole 1+1=2 vaid midagi enamat.

    VastaKustuta