PRAXIS mõtleb ja kirjutab

Teksti kasutamisel palume viidata sissekande autorile nimeliselt.

19 september, 2007

Kuluefektiivsus Riigikogu kõnetoolis

Riigikogus lükati see nädal tagasi Keskerakonna plaan tõsta lapsehooldustasu (600-lt 3000 kroonile kuus) ja ühekordset sünnitoetust (5000-lt 10000-le kroonile).

Head meelt teeb see, et väitluse käigus kasutasid nii opositsiooni kui koalitsiooni esindajaid tõendusmaterjali mitmetest selle valdkonna teadusuuringutest (vt 18. ja 19. septembri stenogramme): PRAXISe analüüsid vanemahüvitise mõju sündimusele kohta ja erinevate peretoetuste tõhususe kohta vaesuse leevendamisel ning Ene-Margit Tiidu analüüs lapse kasvatamise kulu kohta.
Riigikogu kõnetooli jõudsid isegi poliitikaanalüüsides kasutatud analüüsi terminid: "meetmete kuluefektiivsus", "asendussissetulek", "sihipärasus".

See on kindel märk, et suurem hulk taustauuringuid teeb ka otsustajate töö lihtsamaks ning efektiivsemaks. Nobedaid näppe ja veelgi selgemaid poliitikasoovitusi, kolleegid!

1 kommentaar:

  1. Njah ... tõesti hea tulemus. PRAXISe uuring oli nii hea, et koalitsioonil ei jäänudki muud võimalust sellele rajatud argumentidele vastu seismiseks, kui viidata maailmavaatelistele erinevustele. Ilmselt paremaks enam minna ei saa, sest poliitikaanalüüs saab ainult anda lisainfot, et kui otsuseid maailmavaatelisest seisukohast tehakse, siis vähemasti ollaks teadlikud nende tagajärgedest (ja loodetavasti valmis vastutama). Seda näidet tuleks kindlasti ka kõikidel koolitustel kasutada.

    VastaKustuta