PRAXIS mõtleb ja kirjutab

Teksti kasutamisel palume viidata sissekande autorile nimeliselt.

12 september, 2007

Suitsetamiskeelu mõjust Šotimaal

BBC uudistest käis hiljuti läbi uurimustulemused Šotimaal kehtestatud piirangutest söögikohtades suitsetamisele alates 2006 aasta märtsist.
NHS (tervishoiuamet) leidis, et piirangute kehtestamise mõju oli hämmastav. Nimelt oli aasta peale keelu kehtestamist vähenenud hospitaliseeritud südameinfarktide juhtude arv ligi 17% võrreldes aasta tagusega . Enne seda oli olnud keskmiselt vähenemine 3% aastas.
Vähenemist seostatakse eelkõige mittesuitsetajate passiivse suitsetamise vähenemisega - inimesed on nüüd ligi 40% vähem suitsu käes kui varem. Samas olulist mõju suitsetajate endi arvu vähenemisele veel ei ole märgata.

Mõjude hindamise meetodi seisukohalt näib, et tegemist on siis lihtsa enne-pärast hinnanguga kasvutempode vahel (before-after estimator). Seda on alati kõige lihtsam leida ja ka esitada, kui on olemas hea instrument (nagu seda seadusandluse muutus enamasti on).

Eestis hakkas suitsetamise keeld toitlustus- ja vaba aja asutustes kehtima selle aasta juunis. Šotimaa kogemuse põhjal tasuks siis järgmise aasta teisel poolel hakata uurima, kas keelul on olnud ka mingeid mõjusid eestlaste, eriti mittesuitsetajate, tervisele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar