PRAXIS mõtleb ja kirjutab

Teksti kasutamisel palume viidata sissekande autorile nimeliselt.

12 november, 2009

Kes kaotab eluasemelaenude maksusoodustusest?

Rahandusminister käis välja idee kaotada kodulaenudelt maksusoodustus. Siinkohal on hea meelde tuletada, et Praxise eelmisel aastal valminud maksupoliitika analüüs (pdf) näitas, et maksuvabastus kodulaenude intressidelt, vähemalt aastani 2007, oli kasulikum kõrgema sissetulekuga inimestele. Ja kui võrrelda perioode 2000-2003 ja 2004-2007, siis viimastel aastatel kasu kõrgema sissetulekuga inimeste jaoks pigem suurenes.



Kui vaadata, kuidas kogu see maksusoodustus jaotub, siis kümnendik kõige rikkamaid inimesi Eestis võitis soodustuse kogusummast enam kui kolmandiku. Kaks kümnendiku kõige rikkamaid (X+IX kokku joonisel) sai enam kui poole kogu maksusoodustusest.



Seega muudab selle maksusoodustuse kaotamine maksusüsteemi selgelt progressiivsemaks ehk jõukamate maksukoormus kasvab keskmiselt rohkem kui vaestel. Täitsa üllatav samm praeguselt valitsuskoalitsioonilt arvestades nende elektoraati. Kuid rahvamajanduse seisukohalt ilmselt mõistlik samm. Sellele rahale peaks olema võimalik leida paremaid kasutusvõimalusi, sh eluasemepoliitikas kasutamiseks.

3 kommentaari:

  1. "Sellele rahale peaks olema võimalik leida paremaid kasutusvõimalusi, sh eluasemepoliitikas kasutamiseks."

    Kõige huvitavam on ju see, mida keegi üldse eluasemepoliitikaks peab ja kuidas vabanevaid ressursse võiks ära kasutada.

    Kas on mingit lootust, et siin võiks ka sellest kuskil juttu tulla?

    VastaKustuta
  2. Soovitan vaadata Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eluasemevaldkonna arengukava ning rakendusplaani aastateks 2008-2013. See peaks andma üsna objektiivse pildi sellest, kuhu need vabanevad ressursid minna võiks.

    Arengukava on saadaval siin: http://www.valitsus.ee/failid/_eluasemevaldkonna_arengukava_2008_2013.pdf
    Rakendusplaan on saadaval siin:
    http://www.valitsus.ee/failid/eluasemevaldkonna_rakendusplaan_2008.pdf

    VastaKustuta