PRAXIS mõtleb ja kirjutab

Teksti kasutamisel palume viidata sissekande autorile nimeliselt.

21 september, 2006

TSP majanduskommentaar nr1: palgaprognoosid

Majandusinimesena ei saanud kuidagi mööda minna kiusatusest panna hiljutised prognoosid, mida Andrus ja Edgar tegid keskmise palga kohta, ühele joonisele. Siin nad nüüd pisut udusena on.


Igatahes on selge, et Edgari prognoos on tunduvalt kaugemal tegelikest andmetest kui Andruse prognoos, mis on üsna realistlik. Ka rahandusministeerium ei paista oma suvise prognoosiga Edgarile sugugi appi tulevat. (Võrdluseks on toodud PRAXISe mudel, mis eeldab tööviljakuse ja inflatsiooni kasvu konvergeerumist praeguselt tasemelt 2%ni aastaks 2030).

(Tuleb küll möönda, et Edgari prognoos väidetavalt käis üksnes riigisektorist kaudselt palka saavate inimeste kohta, kuid on selge, et sellega peaks kaasneva analoogne palgatõus erasektoris või meenutavad meil tänavad varsti Budapesti).
Lisamärkusena juhiks tähelepanu, et koos 40 000se palgaga käis Andrus välja ka pensioni suuruse, milleks ta pakkus 12 tuhat (ehk 30% brutopalgast). See aga tähendab, et pensionide ja keskmise palga brutoasendusmäär ei muutu võrreldes praegusega (mis on ca 27-29% viimastel aastail). Seega pensionäridele see lubadus ei tohiks küll meelt mööda olla. Aga eks see oligi välja käidud ka ärimeeste konverentsil

Andres

1 kommentaar:

  1. Tjah ... ühelt poolt teeb nõutuks ka Andruse tagasihoidlikkus, kui tõeliselt pikaajaline eesmärk on vaid olemasolevate statistiliste mudelite järgimine. See küll kedagi "uutele võitudele" ei innusta - milleks pingutada, nagunii tuleb see, mis tulema peab. No ja Edgari utoopia on lihtsalt tobe, rääkimata neist õudustest, mis meile õnnetuile osaks saavad, kui seesugune palgakasv tõesti meid tabama peaks. Ehk siis PRAXIS võiks välja pakkuda omalt poolt sarja stsenaariume (ja miks mitte neid ka väikeses ringis arutada), mida on võimalik saavutada erinevaid strateegilisi alternatiive kaaludes. Alustuseks, miks mitte, olemasolev tervise ja makromajanduse analüüs. Samuti võiks siis lisada mingi innovatsiooni-teemalise simulatsiooni.

    VastaKustuta