PRAXIS mõtleb ja kirjutab

Teksti kasutamisel palume viidata sissekande autorile nimeliselt.

04 veebruar, 2009

Aktsiisimaks limpsile tervishoiu heaks

Tervishoid vajab raha ja otsitakse kohta, mille arvelt seda rahastada. Pakun välja aktsiisimaksu limonaadile. Tänases Postimehes vihjab küll üks karastusjookide tootja, et see on rumal idee, eriti, vist seetõttu, et lätlastel on see olemas.
Aga tegelikult võiks Eesti uusi makse otsides limonaadimaksu üle arutada küll, nimetagem seda siis alguses kasvõi paksudemaksuks või rasvamaksuks nagu seda Ameerikas kutsutakse - "obesity/fat tax".

New Yorgi osariigis plaanitakse kehtestada karastusjookidele täiendav maks 18%. Sellega loodetakse, et suhkruga karastusjookide tarbimine väheneb 5% (vt artiklit New York Times'is.). Seega kaks efekti korraga. Inimeste käitumine muutuks tervislikumaks ja avalik sektor saaks raha tervishoiu jaoks. New Yorgi kuberneri idee järgi kehtiks see mahl siis jookidele, kus on vähem kui 70% puuviljamahla ja muudele mittedieetjookidele. Vesi, kohv, tee ja täismahlad jääksid siis maksust puutumata.

Antud maks peaks olema ka ühiskonna poolt vastuvõetav. Pensionäre see ei taba, enamasti maksaksid selle kinni lapsevanemad, kes aga saavad oma põngerjaid harida. Ja Eesti karastusjookide tootjad ei peaks ka kurvad olema, sest vee ja täismahla turg peaks selle arvelt kasvama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar