PRAXIS mõtleb ja kirjutab

Teksti kasutamisel palume viidata sissekande autorile nimeliselt.

07 september, 2010

Tööandjate manifesti ja Riigikontrolli kiituseks

Tööandjate manifest on saanud üllatuslikult palju vastu päid ja jalgu ühiskonnategelaste, ajakirjanike, poliitikakujundajate ja lausa peaministri poolt, et kohati võib jääda ekslik mulje, et seal midagi head üldse ei ole. Kahju, kui manifestis esitatud mõtted nii lihtsalt sumbuvad.
Mina tahaksin hakata tööandjate eeskõnelejaks selle unistuse eest, et riigivalitsemine oleks efektiivne - et tehtaks õigeid asju õigel moel. Kahe käega kirjutaksin alla tööandjate manifestis toodud punktile, et enne seaduste vastuvõtmist peavad nende sisulised mõjud majandusele ja ühiskonnale olema igakülgselt analüüsitud ja selgitatud. Samuti toovad nad välja, et poliitikate väljatöötamisse peaks süstemaatiliselt kaasama erasektorit.
See jutt võiks lausa Praxise reklaamlause olla.

Ja siin kasutaks võimalust kiita Riigikontrolli nende viimase ettevõtlustoetuste auditi eest. Minu teada on see esimene kord avalikus sektoris, kus nii tõsiste meetoditega vähemalt üritatakse kvantifitseerida ettevõtlustoetuste konkreetseid mõjusid. Nende audit ja sellele järgnenud kajastus aitas väga palju kaasa avalikule diskussioonile, kas üldse saab kõiki mõjusid numbriliselt hinnata ning milliseid meetodeid on võimalik kasutada.
Riigipoolsete sekkumiste mõjude kvantifitseerimine peaks kindlasti saama reegliks. Ja Riigikontroll, kellel on harukordselt hea juurdepääs Eestis andmetele, on kindlasti koht, kus saaks populariseerida mõjuanalüüside tegemist.

Tööandjatelt loodaks mina nüüd väga manifesti seletuskirja, mille tulekule nad viitavad. Kui nad ise soovivad, et seadusmuudatuste mõjud peaks olema põhjalikult läbi analüüsitud, siis ei saa nad mitte kuidagi jätta näitamata, kuidas kõik nende endi ettepanekud mõjutavad majandust ja ühiskonda.

Ja lõpuks, ametiühingud! Miks ei kasuta te võimalust saada tööandjate kriitikat saanud manifesti valguses endale palju poolehoidjaid? Kus on küll teie manifest, mis ühiskonda seoks ja Eesti majanduse õitsengule viiks?

3 kommentaari:

  1. Andrese viimasele mõttele lisaks siia ka majandusminister Juhan Partsi mõtte, mis kõlas eileõhtuses Foorumi saates. Nimelt, kus on näiteks õpetajate, loomeühenduste, omanike, maksumaksjate ja muude kodanikeühenduste manifestid? IRL-il on plaanis hakata ukselt uksele käima ja kodanike käest nõu küsima. Võtkem neilt jalavaeva vähemaks ja öelgem oma ideed välja selgelt, kõva häälega ja meediavahendusel, et need jõuaksid avaliku arutelu ruumi nagu Tööandjate Keskliidu manifesti ideed. Praegu on täpselt õige aeg, erakondade platvormid pole veel valmis.

    VastaKustuta
  2. Mnjah... Katsume siis sissekande mõlemat osa integreerida ja nõuame Riigikontrollilt ennekõike põhjalikku analüüsi ning alles siis mõistlikke järeldusi (mis peaksid iseenesest olema analüüsiga kooskõlas, mis ei ole kahetsusväärselt üsna sageli nii).
    Guugeldamine võtab aega umbes 15 minutit ja Riigikontrolli aktide järelduste kosmilisus ja elukaugus leiavad kajastust üsna paljudes tsitaatides (s.h endise Riigikontrolli juhi, Partsi, sõnavõttudes).
    Tööandjate manifestis on aga õiged teemad küll. Nüüd oleks vaid teineteise mõistmist - töötajad peaksid aru saama, et tööandjad on majanduse vedurid ja mootorid, ning vastupidi peaksid tööandjad aru saama, et mootorid rööbastel ise ei sõida ja ega vedurid pole mõeldud üksi raudteel sõitmiseks.

    VastaKustuta
  3. Vastuseks meie üleskutsele ongi ametiühingud valmis saamas oma manifesti :)
    http://majandus.delfi.ee/news/too/tootajate-manifest-kutsub-koostoole.d?id=33154215
    Kiitus neile! Ootame põnevusega selle teksti ja hoiame suled kommenteerimisvalmis!

    VastaKustuta